Utazni olcsó, kellemes és környezetbarát lett!

Interjú Németh Andreával, a Mosonmagyaróvári Környezetvédelmi Osztályról

Az Európai Mobilitási Hét kampány a motorizált közlekedés negatív hatásaira hívta fel a figyelmünket, és több város is részt vett a programsorozatában, így Mosonmagyaróvár is. Ennek alkalmából beszélgettünk Németh Andreával, aki a Környezetvédelmi Osztályról szívesen válaszolt kérdéseinkre.

 

Az Európai Mobilitási Hét alkalmával milyen programokat szerveztek a városában?

A Európai Mobilitási Hét rendezvény sorozathoz csatlakoztunk mi is szeptember 16-22 között, és a „Mozdulj a jó irányba!” gondolat jegyében az önkormányzatunk és a Mosonmagyaróvári Környezetvédő Egyesület több sikeres programot szervezett. A „Gurul a város” rendezvényen több mint 200 fő vett részt, hogy közösen felhívjuk az emberek figyelmét a mobilitás és az egészséges életmódra, a motorizált közlekedés hatásaira, a levegőszennyezés csökkentésére, az alternatív közlekedés elterjesztésére. A lényeg, hogy kevesebben üljenek autóba, sokkal inkább a gyaloglást, kerékpározást, tömegközlekedést részesítsék előnybe. A kisiskolásoknak az „Európai Autómentes Nap” rendezvényen hívtuk fel erre a figyelmüket különböző gyermekprogramokkal, a polgármesteri hivatalban dolgozóknak a „Bringázz a hivatalba” akció keretein belül.

 

Városának lakosai nyitottak a környezetvédelemre?

Megelégedéssel és dicsérettel nyugtáztuk, hogy a programokon résztvevők száma milyen magas, a hét nap alatt összesen öt alkalommal megrendezett akciók során közel 1300-an kerékpároztak együtt. Úgy vélem, városunk lakói nyitottak a környezetvédelemre, és tesznek azért, hogy egy szebb országban éljünk.

 

Használta már a telekocsit?

Rendszeresen használom, bár az önök honlapjától kicsit eltérő módon. Barátokkal, rokonokkal szoktunk szervezni kirándulásokat, ilyenkor bérlünk egy minibuszt, és elosztjuk egymást között a költségeket. Vidékre szoktam busszal, vonattal is utazni, de ezentúl körülnézek az interneten, hátha lesz telekocsis ajánlat is.

 

Mi a telekocsi legnagyobb előnye?

Nem egy, több nagy előnye van. Elsősorban a környezetvédelem, csökkenti a levegőszennyezést: a széndioxid kibocsátást. A költségek megosztásával sokat spórolhatunk. Aztán vannak más előnyei is, hogy ismerkedhetünk, új emberekkel találkozhatunk. Ezek is nagyon fontosak.

 

Mit tudunk tenni azért, hogy a telekocsi használata Magyarországon is olyan népszerűvé váljon, mint Nyugat-Európában?

Hirdetni kell a médiában. Tudatni kell az emberekkel, hogy létezik egy ilyen lehetőség, és a használata csak az előnyükre válik.

 

Hasznosnak tartja, hogy az állami intézmények is népszerűsítsék a telekocsi használatát?

Talán a legfontosabbnak. A médiának nagy ereje van, de az állami intézmények, például az iskolák, főleg a felsőoktatási intézmények, a polgármesteri hivatalok a saját városaikban tudják még jobban felhívni rá a polgárok figyelmét.

 

Ebben a kategóriában: 
Hozzászólás

Az autOsztunk.hu telekocsi rendszer törődik Önnel és a természettel, ezért...

Jelentkezzen be, vagy regisztráljon most ingyenesen!

autOsztunk ? Mi a lényege ?

autOsztunk.hu hírlevél

Tudjon a legújabb blog posztokról

RSS csatornán keresztül
Feliratkozás az RSS csatornára